Tisdag 17/1

EXPANSION & UTVECKLING
 
Plats: The Great Northern, Storgatan 53.

EXPANSION OCH UTVECKLING

För att nå målet med 80 000 invånare år 2030 är vi många som måste hjälpas åt att tänka i nya banor och skapa förutsättningar för tillväxt. Den traditionella basindustrin och teknikföretagen går en spännande framtid till mötes.

 

7.30 – 9.00 Sportnäringens kraft
Sportnäringen är den snabbast växande näringen i Europa. Var 60:e genererade och tjänade euro härrör från sportnäringen. Potentialen är enorm och tillsammans kan vi i Västerbotten skapa en ledande region där en jämställd sportnäring används som en strategisk resurs. Men vad bidrar satsningar inom sportnäringen med i praktiken?

Thomas Ringbrant, vd Hemavan Alpint, ger oss en inblick i vad och hur satsningen på en gondolbana i Hemavan påverkar och utvecklar samhället. Den nya liften, som beräknas vara klar november 2017, innebär en bättre produkt året om och gör fjället tillgängligt för nya grupper.

Skellefteå Kraft Arena har byggts ut. Håkan Billing, försäljnings- och marknadschef på Skellefteå AIK, berättar om anledningen till satsningen, vilka aktörer som involveras och vilken effekt, ur ett kommersiellt perspektiv, det har.

Vi bjuder på kaffe och smörgås.
Anmälan via länken: sportregionvasterbottenbizbuz.eventbrite.co.uk

 

10.00 – 12.00 Den framtida staden
Riksbyggen och Fastighetsägarna arrangerar gemensamt inspirationspass om innovativ fastighets- och stadsutveckling. Hur kan vi göra städer med attraktionskraft för tillväxt och med planeten i fokus? Christina Friberg, platsansvarig/stadsutvecklare Fastighetsägarna, och Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef Riksbyggen som även fått utmärkelsen Sveriges bästa Hållbarhetschef 2014. Föreläsningarna avslutas med ett panelsamtal tillsammans med Helena Markgren affärsområdeschef Thyréns, Therese Kreisel planarkitekt Skellefteå kommun, Åsa Andersson vd Skebo och Dick Burlin från Snösten fastighetsutveckling.

Riksbyggen bjuder på fika.

 

12.00 – 13.00 Lunchdate – Handlingskraftig samverkan mellan kommun och näringsliv
Vi bjuder på lunch och en möjlighet att ta del av och diskutera nya spännande insatser i kommunens samverkan med näringslivet. Hur kan vi utbilda tjänstepersoner och politiker för att utveckla service, bemötande och tillgänglighet för Skellefteås näringsliv? Hur kan ett utvecklat näringslivsråd bidra till nya kontaktvägar och dialog för handlingskraft mellan kommun och näringsliv?

 

13.00 – 17.00 Basindustrin – en motor för tillväxt

13.00 – 14.30

Hur skapar vi en basindustri i teknisk framkant? Expansion och utveckling i hela samhället. Robert Tenselius från Teknikföretagen i Stockholm sätter fingret på hur viktigt det är med tillverkande företag. Panelsamtal med bland andra Ola Asplund, senior advisor, IF Metall, Innovationsrådet, Lennart Gustavsson, Georange, Bengt Ivansson, näringslivskontoret, Lorents Burman, kommunalråd, Åke Roos, Boliden Rönnskär, Anna Elvnejd, Autotech Teknikinformation, Kjell Lindskog och Nils Clausén, Teknikföretagen. Moderator Anders Hettinger.

Boliden Rönnskär en viktig spelare i den cirkulära ekonomin.
Åke Roos, platschef för Boliden Rönnskär.

 

14.30 – 15.00 Teknikföretagen och Skellefteå Kraft bjuder på fika.

 

15.00-17.00

Nyindustrialisering av norra Sverige – en stor möjlighet
Skellefteå Kraft och Vattenfall har ingått ett strategiskt samarbete för att locka elintensiv industri till Norra Sverige. Som ett led i detta har bolagen kommit överens om ett förvärv av The Node Pole. Varför gör man detta, vilka industrier är aktuella och hur ser möjligheten ut? Christoffer Svanberg berättar om bolagens strategi och aktiviteter för att få fler stora aktörer att etablera sig i norra Sverige.

Små och medelstora företag blir vägvisare för ny regional tillväxtbransch
Parallellt och i nära samverkan med det investeringsfrämjande bolag som nu formeras, fortsätter arbetet att utveckla regionens FOU inom datacenter, moln och stora data. Mikael Börjesson, LTU, ger exempel på vad som händer inom FoU-området såsom internationell provmiljö, datacenterkluster, block-chain i nya tillämpningar och att särskilda utvecklingsmöjligheter nu erbjuds till små och medelstora företag som vill utveckla sin verksamhet inom området. ”Utöver att vara den bästa platsen för datacenter, är målet att vår region skall ha ett kunskapsförsprång och en ny stark och dynamisk bransch av företag och myndigheter som är ledande inom området”.

 

17.00 – 19.00 Möjligheter och lekfulla utmaningar

Det är väl ingen som missat Skellefteås nya mötesplats Exploratoriet. Här möts förskolebarn, ungdomar och företag i en inspirerande miljö. Ta del av en spännande visning full av utmaningar. HK berättar om Trampolinen. Plats: Exploratoriet Nordanå. Fika och enklare maträtter finns till försäljning. www.exploratoriet.se